ESKÜVŐI DJ
vagy
ZENEKAR

Mondd, Te kit választanál ?

Esküvői DJ

DJ vagy zenekar?

 

Adott a kérdés: DJ vagy zenakar – az esküvőre ki szolgáltassa a zenét? Egy zenekar, egy szintetizátoron játszó zenész vagy egy DJ? Melyik választás a jobb? A válasz nem egyszerű, érdemes a témát jobban körbejárni a döntéshozatal előtt. Hazánkban nagy hagyománya van a népzenének, a népzenei alapokra írt mulatós vagy más néven lakodalmas zenének.

Valószínűleg éppen ennek köszönhetően, ha esküvő (lakodalom) kerül szóba, akkor nagy általánosságban mindenkinek a zömében mulatós műfajt játszó zenész vagy zenekar jut eszébe az Újházi Tyúkhúsleves csigatésztával mellett.

dj vagy zenekar

Mi változott?

 

Az elmúlt egy évtizedben viszont egyértelműen változás figyelhető meg ezen a téren – valószínűleg köszönhető ez annak, hogy az újabb generáció kevésbé ismeri és/vagy kedveli a mulatós műfajt, egyre nagyobb teret nyertek  a diszkókban, klubbokban vagy a médiákban játszott slágerek.

Egy dal betanulása, élvezhető módon való visszaadása egy zenész vagy zenekar számára komoly munka és időráfordítás, egy estényi zenei paletta – akár még kottából való visszajátszása is hosszú évek munkája, gyakorlata. Éppen ezért el nem várható, hogy egy est folyamán bármelyik dalt kapásból visszajátszanak. A kérdés éppen ezért aktuális: DJ vagy zenekar?

Esküvői DJ?

 

Természetesen egy magára valamit is adó esküvői DJ munkája sem csak abból áll, hogy megnyomja a lejátszó gombot, esetleg alkalmanként belebeszél a mikrofonba. Minden szakmában vannak jó és kevésbé jó szakemberek, ez igaz erre a műfajra is. Mindegyik műfajnak meg van a maga varázsa, előnye és hátránya is. Mindegyik műfaj feladata az est vagy a rendezvény feledhetetlenné tétele, a hangulat megteremtése. DJ vagy zenekar?

Amennyiben valakinek egy bizonyos műfaj tetszik, az ne hezitáljon és válassza azt! Főleg, ha van személyes élménye már egy korábbi esemény kapcsán és az a szolgáltató el is érhető az adott időpontban és árban is megfelelő. Ettől függetlenül a trend azt mutatja, hogy egyre többen választják az esküvői DJ -t, most néhány pontban alább összefoglalnám, hogy ennek a trendnek mi is lehet az oka.

FGEvents-eskuvoi-dj

Esküvői DJ ?

Miért is ?

Egy DJ zenei anyaga szinte kimeríthetetlen

Természetesen most csak az én nevemben tudok nyilatkozni, de közel 30 év után elmondhatom, hogy a zenei ismeretem és repertoárom elég masszív, kiválogatva jelenleg közel így is kb. 1.300 óra. Mindenevő vagyok, a klasszikus zenétő a mulatós zenén át a Bass House-ig minden stílus a rendelkezésre áll. Ami nincs meg, azt 99.9% eséllyel 2 perc alatt – akár a rendezvény közben is megszerzem és már játszhatom is.

Esküvői DJ vagy zenekar? Egy zenész, zenekar palettája adott, éppen ezért egy kérés teljesítése nem biztos, hogy lehetséges. A DJ által lejátszott felvétel mindig az eredeti, stúdióban felvett – ezért garantált a tökéletes hangzás, mindig úgy hangzik, ahogy azt mindenki ismeri.

Egy esküvői DJ is tud mulatós zenét játszani

Esküvői DJ vagy zenekar?  Tévhit az, hogy egy DJ, aki esküvőket vállal el, az nem játszik le mulatós zenét. Egy esküvőn az esetek nagy többségében ezen zenei műfaj elég nagy számban szerepel, mondhatni kötelező darabok, éppen ezért az ezen műfaj előadói ugyan úgy a repertoár részét kell, hogy képezzék.

Egy DJ nem tart szünetet

A zenészek és zenekarok érthető okokból időnként szünetet kell tartsanak – ez is az élő zene varázsának része. Ha nem tart, akkor playbackről játszik, akkor viszont miért is beszélünk élő zenéről? Ettől függetlenül is max. a saját repertoár van rögzítve és visszajátszva. Személy szerint én csak higiéniai okokból hagyom el a pultot, vagy ha rendezvény műsorrendje azt éppen megkívánja. Ha NINCS megállás – esküvői DJ vagy zenekar?

Egy DJ ár/érték arányban kedvezőbb
Egy igazi zenekar esetében több főről beszélhetünk, így a tiszteletdíj is magasabb természetesen. Ha nem, akkor ott már nagyon nagy gond lehet. 🙂 Ebből kifolyólag több embernek kell ellátást is biztosítani, a mai árakon számolva ez is jelentős összegre rúghat. Természetesen ez a megállapodás részét képezi, de általában a szolgáltatók ellátásban részesülnek a díjazáson felül. Az egyszemélyes „zenekarok” esetén ez nem igaz, de az igazán befutott zenészek díjazása általában megegyezik egy átlagos zenekar díjazásával.

Most nem magamat szerettem volna ezzel degradálni vagy leárazni, egyszerűen a trendekről beszéltem. Esküvői DJ vagy zenekar? Ár-érték arányban egy DJ verhetetlen.

Egy DJ helyigénye kisebb

Egy zenekarral összevetve mindenképpen. A hangfalak, világítás által igényelt hely igazából nem lehet kevesebb – viszont egy DJ-nek elég egy pult, egy zenekarnak pedig ennek a többszörösére van igénye. Esküvői DJ vagy zenekar?

Egy DJ elláthat CM feladatokat is

Amikor én kezdtem a „szakmát”, egy DJ vagy hívjuk inkább diszkósnak még beszélni is illet. Nem volt különválasztva hogy csak mixelget valaki vagy csak nyomja a dumát. Levizsgázni sem lehetett szövegelés nélkül, működni meg a vizsga nélkül. Igen, akkoriban még vizsgaköteles volt a tevékenység. Amennyiben szükség van rá és a megállapodás részét is képezi, mert nem kívántok külön Ceremóniamestert felfogadni – úgy az általános CM feladatokat is megoldom. Fontos, hogy nem a klasszikus értelemben vett vőfély feladatairól beszélek, az egy teljesen külön szakma. 

Esküvői DJ vagy zenekar?

A fentiekben próbáltam összeszedni azon pontokat, hogy miért is érdemes egy esküvőre DJ-t választani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy zenekar akkor most nem lenne jó választás, sőt. Mivel már személyesen is többször feltették nekem a kérdést, hogy miért válasszanak engem egy zenekar helyett, gondoltam ezen gondolataimat most összeszedem és leírom a weboldalamon is.

Zenekar, amit csak ajánlani tudok

Polip Band együttes Nyíregyháza

Polip Band

 

Esküvői DJ vagy zenekar? Kinek a pap, kinek a papné. Ezt döntse el mindenki magának, viszont amennyiben zenekar mellett döntenétek, engedjétek meg, hogy szíves figyelmetekbe ajánljam a Polip Band együttest. Többször volt szerencsém látni Őket élőben, meg kell hogy hajoljak előttük 🙂 .

Ez a zenekar kizárólag élőben játszik, amelynek megszólaltatásához saját, színvonalas eszközparkkal, hangosítással rendelkezik. Szalonzene, örökzöldek, disco és Rock and Roll, legújabb külföldi és hazai előadók slágerei mind a műsoruk részét alkotják, de természetesen a mulatós slágerek is előkerülnek igény szerint egy esküvőn.

Egytől egyig izzig-vérig és képzett zenészek és nem ma kezdték a szakmát. Állandó fellépői környéken rendezett fesztiváloknak és rendezvényeknek is, több formációban is játszanak külön-külön – maga az a felállás viszont már 2005-től változatlan.

Minden stílust képesek játszani, repertoárjuk nagyon széles, ha én zenekart szeretnék felkérni egy rendezvényre, akkor Ők lennének azok!